Teşkilat-ı Mahsusa Ne Anlama Geliyor?

Teşkilat-ı Mahsusa ne demek

Teşkilat-I Mahsusa Ne Anlama Geliyor

Günümüzde halen gizemini koruyan ve var olup olmadığı uzun yıllardır tartışılan Teşkilat-ı Mahsusa, İttihat ve Terakki Cemiyeti bünyesinde kurulan bir gizli teşkilattır. Enver Paşa önderliğinde kurulan ve Binbaşı Süleyman Askeri tarafından yönetilen bu gizli teşkilat Türkçü ve İslamcı bir görüşe sahipti. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da çeşitli faaliyetlerde bulunan Teşkilat-ı Mahsusa’nın, 1911 yılından 1914 yılına kadar etkili olduğu düşünülüyor.

1918 yılından sonra İttihat ve Terakki hükümeti düşünce bu gizli örgütün de tasfiye edildiği, çeşitli kaynaklarda geçiyor. Teşiklat-ı Mahsusa yemini olarak adlandırılan ve İttihat ve Terakki toplantılarından birinde şu ifadeler kullanılıyor ve kayıtlara da geçiyor: “İster savaşa katılalım, ister katılmayalım ordularımızın ileride düşman topraklarındaki hareketlerini kolaylaştırmak için bir teşkilat-ı mahsusa kurulmalıdır. Bu teşkilat sayesinde silahlandırılacak çeteler savaş sırasında düşman topraklarına girecekler, düşmanın hareketi ve sayısı hakkında ordularımıza gerekli bilgiyi vereceklerdir.”

Teşkilat-ı Mahsusa ile Atatürk Bir Araya Geldi mi?

Bu gizemli teşkilat hakkında en çok merak edilenlerden biri de Atatürk’ün konuya dair ne düşündüğü ya da söylediği oluyor. Ancak Mustafa Kemal Atatürk ile Teşkilat-ı Mahsusa’nın hiçbir araya gelip gelmediği ise bilinmiyor. Bu yönde herhangi bir kayıt ya da ifadeye rastlanmamış olması ise bu gizli örgütün gizemlerinden sadece biri… Çünkü üye listesi içerisinde Atatürk’ün de adı var!
Bu teşkilat kendilerine has bir sembol de kullanıyordu. O dönemde iç içe geçmiş 3 hilal ve 3 yıldızdan oluşan bu sembol günümüzün en popüler sembollerinden biri haline geldi. Erkekler arasında yükselen bir trende dönüşen Teşkilat-ı Mahsusa yüzükleri işte bu sembolü taşıyor. Birbirine kenetlenmiş olan hilaller ve yıldızlar aynı zamanda ay yıldız olarak da değerlendiriliyor.

Teşkilat-ı Mahsusa yüzükleri hediyelik olarak da sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Onlarca farklı tasarım eşliğinde hazırlanan ve Teşkilat-ı Mahsusa sembolünü net bir şekilde yansıta yüzük çeşitleri doğum günü hediyesi ya da evlenme yıldönümü hediyesi olarak da erkeklere alınabiliyor. Kusursuz bir işçilikle hazırlanan bu şık tasarımları online sipariş sitemizde inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.