Osmanlı Tuğrasının Anlamı ve Özellikleri

Osmanlı tuğrasının ne anlama gelir

Osmanlı Tuğrasının Anlamı

Türk halkı için son derece önemli olan Osmanlı tuğrası her yönüyle merak edilen sembollerinden biridir. Özellikle anlamı sıklıkla merak ediliyor ancak Osmanlı tuğrasının anlamını sadece bir ya da iki cümle ile aktarmak olanaksız. Osmanlı tuğrası üzerinde yer alan her bir bölüm farklı bir anlam taşıyor ve genel olarak anlamını öğrenebilmek için her bir bölümünün ne anlama geldiğini de bilmek gerekiyor.

Sere bölümü Osmanlı tuğrasının en anlamlı olan bölümüdür sembolün en alt kısmında bulunur. Bu bölümde padişahın kendi ismi ile babasının ismi ve aynı zamanda sahip olduğu unvanlar yazılı olur. Bununla birlikte kürsü olarak da adlandırılan bu bölümde el-muzaffer daima isimli bir dua da yazılıdır. Tuğranın sol bölümünde yer alan ve iç içe geçmiş iki kavis görünümünü andıran bölüm ise beyze olarak adlandırılır. Osmanlı tuğrasına dikkatli bir şekilde baktığınızda flama görünümlü olan kavisler görürsünüz ve bu kavisler de zülfe olarak isimlendiriliyor. Beyzelerin hemen yanında yer alan uzantılar ise hançere ismini taşıyor. Tuğra sembolünün en üst bölümünde yer alan ve Arapça elif harfine benzeyen bölümler ise tuğ adını taşıyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk tuğranın 1324 yılında Orhangazi ile başladığını kayıtlarda görebiliyoruz. Bu tuğra 1348 yılında biraz daha değiştirilmiş ve daha farklı bir form kazanmıştır. Sonraki yıllarda gelen her padişah tuğra üzerinde biraz daha farklı oynamalar yaparak Osmanlı tuğrasının daha gösterişli ve çok daha anlamlı bir görünüm kazanmasına katkıda bulunmuş da diyebiliriz.

Osmanlı tuğrası dendiğinde artık günümüzdeki görünümü akıllara geliyor. Bu tuğra takı tasarımlarında da sıklıkla kullanılıyor. Özellikle erkekler için dizayn edilen yüzük modellerinde Osmanlı tuğrası figürüne rastlayabilirsiniz. Çok sayıda kişinin öncelikli tercihi olan bu tasarımlar köklerine bağlı olmayı ve atalarına saygı duymayı sembolize ettiği için erkeklerin de favori yüzüklerinden biri haline gelmiş durumdadır. Osmanlı tuğrası kullanılarak dizayn edilen takı tasarımlarına daha yakından göz atmak isterseniz sitemize tıklamanız yeterli olur. Online sipariş sitemizde Osmanlı tuğrası ile dizayn edilen onlarca farklı model seçeneği incelemeniz için sizi bekliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.