Gümüş Neden Kararır?

Gümüşün kararması nedir

Gümüş neden kararır

Aksesuar sektöründe en çok kullanılan iki materyalden biri olan gümüş, altın ya da bakır gibi madenler ile kıyaslandığında ışığı çok daha net bir şekilde yansıtıyor. İşte bu nedenle altın kendini ön plana çıkarırken gümüş takılar takan kişiyi ön plana çıkarırlar. Ancak gümüşün en bilinen özelliği de kararmasıdır. Kararma, gümüşün doğasında vardır ve havada bulunan bazı bileşenler bu kararmaya neden olur.

Havada bulunan hidrojen ve kükürt gümüş takılarda kararmaya neden olan en önemli unsurlardır. Kükürt dünya genelinde çok yaygın şekilde bulunuyor ve kükürtün sadece kokusu bile gümüşte kararmanın başlaması için yeterli bir nedene dönüşüyor. Aynı zamanda gümüşün işlenebilmesini ve takı formunu kazanabilmesini sağlayan, içerisine eklenen materyaller de gümüşte kararmaya neden oluyor.

Bildiğiniz gibi gümüş işlenemeyecek kadar yumuşak bir elementtir. Takı tasarımlarına dönüşebilmesi için içerisinde bakır gibi çeşitli materyaller ilave edilir. Bu da havadaki sülfirikten daha fazla etkilenmesini beraberinde getirir. Ancak gümüşün kararmasından endişe etmenize hiç gerek yok.

Kolaylıkla evde hazırlayacağınız ve basit malzemelerin kullanımında yeterli olduğu karışımlarla gümüş takılarınızı ilk günkü parlaklığına yeniden kavuşturabilirsiniz. Gümüş takılarınızı nasıl parlatabileceğinize dair en kolay yöntemleri “Gümüşler Nasıl Parlatılır?” başlıklı içeriğimizde sizlere aktardık.

Gümüşün Kararması Nasıl Önlenir?

Gümüşün kararmasını önlemenin tek yolu kullanmanızdır. Fark ettiyseniz sürekli olarak taktığınız gümüş takılarda kararma meydana gelmez. Ancak arada bir kullandığınız gümüş takılarınızın kısa sürede karardığını görürsünüz. Kısacası kullanılan gümüşlerde kararma meydana gelmiyor. Diğer gümüş takılarınızı da açıkta bırakmayın. Özellikle banyo gibi rutubetin ve nemin yüksek olduğu yerlerde gümüş takılarınızı bekletmeyin. Nem gümüşün sadece birkaç saat içerisinde bile kararmasına neden olabilir. Kullanılmadığı zamanlarda gümüş takılarınızı hiç hava almayacağı şekilde muhafaza etmeniz gerekiyor.

Bunları Yapmayın!

  1. Yaz aylarında gümüş takılarınız ile denize girmeyin. Deniz suyu gümüş takılarınıza büyük zarar verebilir. Lekelenme ya da renginde solmaya sebep olabilir.
  2. Aşırı terleyen kişilerin de böyle zamanlarda gümüş takılarını kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Terdeki asit de gümüş takılara kalıcı zararlar verebiliyor. Hatta gümüşün çürümesine bile neden olabiliyor.
  3. Gümüşlerinizi parlatmak için asla çamaşır suyu kullanmayın. Bir süre sonra takılarınız tanınamaz hale gelebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.