Gümüş Ayarı Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Gümüş ayarı nedir

Gümüş Ayarı Nedir?

Gümüş ayarında sert ve dayanıklı bir madde elde etmek ve kolay şekil vermek amacıyla değişiklikler yapılmaktadır. Gümüş ayarı nedir, gümüşten imal edilmiş olan bir eşyanın içerdiği gümüş oranını gösteren bir değerdir. Gümüş ayarı için belirlenmiş bazı uluslararası standartlar bulunmaktadır. Bu binlik sistemle değerlendirilir ve 750, 800, 925, 950, 1000 gibi değerlerle gösterilir. Bu ayar standartlarının içinde en fazla kullanılanı ise 925 ayar gümüştür. Bu değer içeriğinde % 92,5 gümüş olduğunu, genellikle % 7,5 oranında bakır olduğunu gösterir.

1000 ayar gümüş ise içeriğinde farklı türde element ya da metal bulunmayan saf gümüş olarak nitelendirilir. Bu değer gümüşün en saf halidir. Saf gümüş yumuşak ve esnek bir yapıda olduğundan dayanıklılığı fazla değildir. Bu yüzden farklı oranlarda alaşım oluşturulmakta ve gümüşe verilen şeklin daha uzun süre korunması hedeflenir. Ticari amaçlı kullanılan gümüş ayarının ise 999 ile 1000 saflıkta olması gerekir. Sertifikalı gümüşlerin ayarı da 999 olur.

Gümüş Ayarı Nasıl Oluşturulur?

Uluslararası ayar ölçüsünde oluşturulan gümüş ayarı, altın gibi takı ya da eşyada bulunan gümüş oranını vermektedir. Gümüş yapı itibarıyla yumuşak olduğundan genellikle başka metallerle alaşım şeklinde kullanılır. Gümüşün kolay işlenmesi ve dayanıklılığın artırılması için oluşturulan alaşımın içinde en fazla bakır kullanımı tercih edilir.

800 ayar bir gümüş takının içeriğinde %80 gümüş ile %20 oranında bakır bulunur. Bakır ile oluşturulan gümüş alaşımları içeriğinde %50 ya da daha fazla gümüş bulunursa ya da bakır oranı %50 seviyesini geçmediği takdirde rengi beyaz kalır.

Takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı ise 925 ayardır. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir. Bazı Avrupa ülkesinde ise mücevher yapımında kullanılması uygun görülen gümüş ayarı 950 ile 800 arasındadır.

Kaşık, çatal gibi gümüş ev eşyalarının yapımında ise 900 ayar gümüş kullanılır. Gümüş para yapımında da 900 gümüş ayarı kullanılır. Bunun içeriği de %90 gümüş ile %10 bakırdan oluşur. Bu alanda kullanılan gümüş ayarı en az 750 olabilir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.