Sıkça Tercih Edilen En Pahalı Tesbihler

En Pahalı Tesbihler

Sıkça Tercih Edilen En Pahalı Tesbihler

Tesbihler Allah’ın sıfatlarını sayarken kullanılan, 33 ve 33’ün katları kadar boncuğun bir ipe dizilmesi ile oluşturulan aksesuarlardır. Sadece İslamiyet’te değil pek çok dilde tesbih bulunuyor. Ancak 11, 33 ve 99 adet boncuktan oluşanları Müslümanlar kullanıyor. Namazı tamamlıyor olması da Müslümanlar için tesbih çeşitlerini çok daha önemli kılıyor.

Eski dönemlerde tesbih yerine insanların parmaklarını kullandıkları tahmin ediliyor. Net bir bilgi olmasa da tesbihin ilk defa Hazreti Ebubekir döneminde kullanıldığı tahmin ediliyor. Öncesinde ise hurma çekirdekleri ya da çakıl taşlarının saymak için yardımcı bir malzeme olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Kayıtlara bakıldığında tesbihle ilgili ilk bilgilerin 16. Yüzyılın sonlarını işaret ediyor.

Tesbihler Kırsal Kesimde Neden Daha Yaygın?

Tesbihlerin günümüzde de hala kırsal kesimde daha fazla kullanıldığı göze çarpıyor. Bunun nedeni olarak da insanların yaz aylarını çalışarak geçiren, kış aylarında da boş kalan ellerini doldurmak için bir aksesuara ihtiyaç duymaları gösteriliyor. Sadece ülkemizde değil tesbih kullanılan tüm ülkelerde kırsal kesimlerde bu aksesuara çok daha fazla rastlanıyor.

Bilimsel açıdan da tesbih çekmenin faydalı olduğu belirtiliyor. Çünkü stres halinde beyin çok ciddi zarar görebiliyor. Tesbih çekmek ise stresi azalttığı için bilim insanları tarafından faydalı olarak değerlendiriliyor. Stresi azaltmanın yanı sıra kişinin kontrolü elinde tuttuğu hissini veriyor olması da yine faydalı olarak görülüyor.

Fiyatı Dudak Uçuklatan Tesbihler

Dünyanın en pahalı tesbihlerine bakıldığında fiyatlarının lüks bir ev ile yarıştığını görebilirsiniz. Bir buçuk milyon yıllık kehribar taşından hazırlanan tesbih halihazırda en pahalı tesbih olarak görülüyor. Bu tesbihin fiyatı ise tam 52 bin 800 dolar! Tesbihin ağırlığı ise 320 gram… Bu aksesuarın üretiminde kullanılan doğal taşlar ne kadar eski ise fiyatlar da o kadar yüksek oluyor. Özellikle kehribar bu aksesuarın üretiminde sıklıkla kullanılan malzemelerden biri! Kehribarın ne kadar eski olduğu ile birlikte renk tonu ve dolgunluğu da tesbihlerin fiyatlarında belirleyici bir unsura dönüşüyor. Elbette işçilik de büyük bir kıstas! Dünya genelinde tesbih yapımı ile ünlü olan ustaların elinden çıkan aksesuarlar dudak uçuklatan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.