Gümüş Cilası Nasıl Yapılır?
Gümüş takıların, süs eşyaları ve diğer eşyaların zamanla kararmaya başlaması nedeniyle temizlenmesi gerekebilir. Gümüş cilası nasıl yapılır, gümüş nasıl temizlenir bu konuda bilgi sahibi olunmalıdır. Gümüş yapı itibarıyla parlak bir görünüme sahiptir. Ayrıca ışığı yansıtma özelliği de iyidir. Bu yapısına rağmen kükürt, hidrojen, sülfürik alaşımlar nedeniyle kimyevi etkileşime girerek, oksitlenir ve tepkime gösterir. Bu yüzden gümüşlerin özenle korunması gerekir.
Gümüş yeryüzünde oldukça fazla bulunur. Bu yüzden takı, aksesuar, mücevherat, ev eşyası, para gibi eşyalarda gümüş kullanımı yaygındır. Ancak gümüşleri hava alan yerlerde, banyo gibi nemli alanlarda saklamak, uzun süre terle, deodorant, parfüm gibi etkenlerle etkileşim halinde bulunması gibi durumlarda kararma etkisi ortaya çıkar. Gümüşlerin kararmaması için kapalı kutularda saklanması ve hava temasının mümkün olduğu kadar önlenmesi gerekir.
Gümüş temizlemek, gümüş parlatmak için evde uygulayabileceğiniz limon, sirke, karbonat gibi yöntemlerin dışında profesyonel kullanıma uygun olarak satışa sunulan gümüş cilasından da yararlanabilirsiniz. Gümüş cilası uygulaması oldukça kolaydır.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Gümüşlere özen gösterirseniz, uygun koşullarda saklarsanız bile belirli bir süre içinde temizlenmesi, parlatılması gerekir. Bu durumda gümüş cilası kullanmak en iyi seçenektir. Gümüş cilasını bir gümüşçüye yaptırabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Özellikle gümüşler tamamen kararmadan cilası yapılırsa oldukça başarılı bir sonuç alabilirsiniz.
Gümüş cilasını hemen her alışveriş merkezinde, gümüş eşya satan yerlerde bulabilirsiniz. Gümüşü parlatmak için kullanacağınız cilayı yumuşak bir bez yardımıyla tatbik edebilirsiniz. Gümüş takılarınızı ve eşyalarınızı cila ile sildikten sonra, temiz ve yumuşak bir bezle kuru olarak silerek parlatabilirsiniz. Kuru olarak sildiğiniz bez yumuşak yüzeyli olduğunda gümüşlerin ilk günkü parlaklığına geldiğini görebilirsiniz.