Şahmeran Nedir? Hikayesi ve Duası

Şahmeran Hikayesi Efsanesi Nedir

Şahmeran herkesin yakından tanıdığı figürlerden biridir. Özellikle İran ve Pers mitolojisine baktığınızda şahmeran sıklıkla karşınıza çıkar. Vücudunun üst bölümü insan alt bölümü ise yılan şeklinde olan doğa üstü yaratık şahmeran nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Bu yaratığın en önemli özelliği ise hiç yaşlanmıyor olmasıdır. Şahmeranın eski dönemlerde gerçekten yaşayıp yaşamadığı elbette ki bilinmiyor. Ancak bu doğaüstü canlıya dair pek çok farklı rivayet bulunduğunu da belirtmek gerekiyor.

Bu canlı hiç yaşlanmıyor olmasına karşın çeşitli nedenlere bağlı olarak hayatını kaybedebiliyor. Öldüğünde ise ruhu kızına geçiyor. Farsçada yılanların şahı anlamına gelen şahmeran pek çok farklı rivayete konu olan kavramlardan biridir. Ancak bu rivayetlerin istisnasız tamamında şahmeran dişi bir canlı olarak betimleniyor. Şahmeranın yaşadığı bölge olarak da Mersin’in Tarsus ilçesi gösteriliyor. Bir yeraltı ülkesinde yılanları ile birlikte yaşadığı belirtilen şahmeranın bazı rivayetlerde de çok yüksek bir bölgedeki kalede yaşadığı aktarılıyor.

Şahmeran İle Tanışan İlk İnsan Kim?
Şahmeranın nerede yaşadığına dair farklı bir rivayette Mardin bölgesini işaret ediyor. Hatta bu bölgede şahmeranın son derece yaygın kullanılan bir figür olduğunu da belirtmek gerekir. Genellikle tablo şeklinde ya da duvar halısı şeklinde hazırlanan ve üzerinde şahmeran çizimlerinin bulunduğu duvar süslerine yaşam alanlarında sıklıkla yer veriliyor. Peki, mitolojiye göre şahmeran ile tanışan ilk insan kimdir? Bu konu da en az bu canlıların yaşadığı bölge kadar merak ediliyor.

Konu ile ilgili olarak da karşımıza birkaç farklı rivayet çıkıyor. Bunların ilkinde şahmeran ile tanışan ilk insanın isminin Camşab olduğu belirtilirken bir diğer rivayette bu isim Belkıya olarak geçiyor. Aynı zamanda lokman isminde birinin olduğuna yönelik rivayetlerin de bulunduğunu belirtmek isteriz. Hatta bu kişinin Lokman Hekim olduğu söyleniyor. Şahmeranın ölüm nedeninin insanlığın şifa bulması olduğu pek çok farklı inanış da mevcut… Ayrıca Lokman Hekim’in şahmeranın tanıştığı ilk insan olduğu yönündeki rivayette konu oldukça uzun bir şekilde ele alınıyor. Bu rivayete göre Lokman Hekim’e şifalı otların yerini şahmeran söylüyor. Ancak bu önemli sıra veriyor olması nedeniyle ölümü kaçınılmaz oluyor ve şahmeranın ölüm nedeni olarak da bu sırrı açığa çıkarması gösteriliyor.

Şahmeran Duası

Tüm bunların yanı sıra birde şahmeran duası vardır. Sevgi ve muhabbet, her türlü dilek için, nazar, uykusuzluk problemi vede şeytani varlıkların şerrinden korunmak için okunmaktadır.

  1. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Hayyu’l Kayyum
  2. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Aliyyu’l hakim
  3. Allah’u la ilahe illa Hüve’s Semiu’l Alim
  4. Allah’u la ilahe illa Hüve’r Rahmanü’r Rahim
  5. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Vahidü’l Ehad
  6. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Ferdü’l Varid
  7. Allah’u la ilahe illa Hüve Raufu’r Rahim
  8. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Aziz’ur Rahim
  9. Allah’u la ilahe illa Hüve’z Zahiru’l Batın
  10. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Ahadu’s Samed
  11. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Fettahu’l Alim
  12. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Azizu’l Alim
  13. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Hannanu’l Mennanu Deyyan
  14. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Kadiru’l Kadir
  15. Allah’u la ilahe illa Hüve’ Rafiu’l Alim
  16. Allah’u la ilahe illa Hüve’r Rabbü’l Arş’il Azim
  17. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Meliku’l Kudüs
  18. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Hakku’l Mübin
  19. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Baisü’l Varis
  20. Allah’u la ilahe illa Hüve’l Esmau’l Hüsna
  21. Hüve’l Hayy’u la ilahe illa Hu Fed’uhü Muhlisine Lehü’d-diyn
  22. Sübhane Birahmetike ya Erhame’r -rahimin.
  23. Ve’l Hamdu -lillahi Rabbi’l Alemin
Comments (0)
Add Comment