Altın ve bakırdan sonra keşfedilen, M.Ö. 3100 yıllarında Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinen gümüş, günümüzün en kıymetli materyallerinden biri konumundadır. Gümüşü ilk defa Romalıların işlemeye ve kullanmaya başladığı iddia ediliyor olsa da bunu kanıtlar nitelikte bir bulgu yok! Ancak Persliler ve Çinliler gibi pek çok uygarlığın gümüşü kullandığı ve işlemeyi de başardığı biliniyor.
Gümüşün Kullanım Alanı Oldukça Geniş!
Günümüzde gümüş dendiğinde akla ilk olarak aksesuar ve takılar geliyor. Ancak bu kıymetli madenden aslında çok daha farklı alanlarda da faydalanılıyor. Gümüşün sık kullanıldığı sektörlere ve alanlara şu örnekleri verebiliriz:
- Elektronik parça üretimi
- Fotoğraf endüstrisi
- Dişçilik sektörü
- Yağmur bombası imalatı
- Ayna sırrı imalatı
- Pil üretimi
- Bilgisayar röle kontağı üretimi
- Boya üretimi
- Asetik asit elde etme
Gümüşün kullanıldığı alanlar elbette bununla sınırlı değil. Eski dönemlerde tel yapımında da gümüş alaşımlara yer veriliyordu. Ancak günümüzde bu amaçla kullanılmıyor. Zorlu durumlarda deniz suyundan tuzu arındırmak ve içme suyu elde etmek amacıyla da gümüş zeolitlerin kullanıldığını belirtebiliriz. Ayrıca kaplama sektöründe de gümüşten ziyadesiyle faydalanılıyor.
Saf Gümüş ve Gümüş Alaşımlar
Elektriği ve ısıyı çok iyi ileten saf gümüş, çok zor paslanabilen bir materyaldir. Ancak yumuşaklığı nedeniyle mekanik açıdan dayanıklılığı oldukça düşüktür. Yumuşaklığı nedeniyle takı tasarımlarında da en saf hali ile kullanılması pek mümkün olamıyor. İşte bu nedenle alaşım formu ile takı tasarımlarında kullanılıyor. Çinko, kadmiyum ya da bakır gibi elementler ile alaşım halinde kullanıldığında kuvvete karşı mukavemeti de çok daha yüksek oluyor. Aynı zamanda gümüşün parlaklığı da artıyor.
Gümüş Materyalin Öne Çıkan Özellikleri
Gümüş ışığı çok iyi yansıtan bir elementtir. Sadece 1 gram gümüş kullanılarak 2 kilometre uzunluğunda bir tel elde edilebilir. Ayrıca gümüş korozyona karşı direnci yüksek bir materyaldir. Gümüşün özelliklerinin tümü bir arada incelendiğinde en çok benzediği materyalin bakır olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak bakır ile gümüşün korozyona karşı gösterdiği direnç düşünüldüğünde gümüşün daha dirençli olduğunu görebilirsiniz.